Jarkko Mikkola "Tunne Elokuva" -kurssi 2019

PDF-tiedostoTUNNE ELOKUVA JM.pdf (264 kB)
Avaa tästä kurssin lisätiedot ilmoittautuminen ja hinnat

 

TUNNE ELOKUVA - KURSSI

Seuraa MUUTOKSET TÄÄLLÄ:  www.lahdenvideokuvaajat.fi/tapahtumat/


TUNNE ELOKUVA – KURSSI 2019

Jarkko Mikkola: näyttelijä, näytelmäkirjailija, käsikirjoituksen opettaja. Jarkko Mikkola järjestää käsikirjoituskurssin kevätkaudella 2019 yhteistyössä Päijät-Hämeen elokuvakeskuksen, Lahden Videokuvajien ja Lahti-Seuran kanssa.

10 neljän tunnin oppituntia klo 9 - 13 lauantaisin 2 kertaa kuukaudessa alkaen 19.1.2019 Kurssipaikka on Kino Iiris, Tammisali Saimaankatu 12 Lahti Osanottajiksi kutsutaan Lahden videokuvaajien, Päijät-Hämeen elokuvakeskuksen ja Lahti-Seuran jäseniä Kurssille mahtuu 30 – 40 osanottajaa.

Osanottaja voi osallistua myös vain haluamilleen oppitunneille. Osallistumismaksu on 10€/kerta ja maksetaan etukäteen.

Jos osanottaja maksaa etukäteen kaikkien 10 oppitunnin kurssimaksun niin kokonaishinta on yhteensä 80€.

Maksu suoritetaan tilille: FI12 5612 1120 0216 51

Alustava ilmoitus kiinnostuksesta pitää tehdä 31.12-2018 mennessä sähköpostiin lvk@lahdenvideokuvaajat.fi lvk(se merkki)lahdenvideokuvaajat.fi 

Sitova vahvistus osallistumisesta pitää tehdä 10.1.2019 Vahvistuksen voi tehdä myös Videokuvaajien jäsenillassa 10.1.2019

Videokuvaajien jäsen voi ilmoittautua haluamalleen oppitunnille myös Lahden Videokuvaajien nettisivuilla. => www.lahdenvideokuvaajat.fi/lvk-jasensivut/

Myös ulkopuoliset henkilöt voivat osallistua kurssiin mutta silloin pitää liittyä jäseneksi


TUNNE ELOKUVA – KURSSI


Kurssi sisältää kymmenen 4 tunnin mittaista luentoa joiden aikana tutustutaan elokuviin perusteellisesti. 

Kurssin aikana käsitellään mm. seuraavia aiheita:

  • elokuvan rakenne
  • dramaturgia
  • mitä on lyhytelokuva
  • dialogi
  • kohtaus
  • dokumenttielokuvan tekeminen
  • käsikirjoittaminen

LA 19.1. Elokuvan anatomiaa 1/10

Oletko koskaan ajatellut, kuinka elokuvantekijät meitä vievät ja mieltämme ohjailevat?

Elokuvan anatomiaa luennon jälkeen katsot elokuvia aivan uusin silmin! Nyt tehdään mielenkiintoinen sukellus elokuvamaailman kuvakerrontaan, tarinan kaareen, symboliikkaan ja musiikin vaikutukseen. Luennolla katsotaan lyhytelokuvia sekä katkelmia pitkistä elokuvista. Olen kiertänyt tällä luennolla mm. Lahden Efekti-hankkeen yhteydessä vuonna 2013. Tässä Lahden kulttuurikeskuksen keräämää palautetta kiertueeltani: 

  •  Sympaattinen ja kiinnostava esiintyjä, tarkasti suunniteltu ja mietitty sisältö, joka antoi uutta ja   kiinnostavaa tietoa niin oppilaille kuin opettajille. Kiitos! 
  • Pätevä ja asiaansa vihkiytynyt esitelmöitsijä. 
  • Erittäin hyvä ellei täydellinen. 
  • Luennoitsija oli innostunut ja asiansa osaava, joka näkyi hänen tavassaan luennoida. 
  • Oikein mukavaa vaihtelua sekä oppilaille että opettajille – myös opettajat oppivat. 

La 2.2. Mistä puhumme kun puhumme lyhytelokuvasta 2/10

 

Tällä luennolla käsitellään nimensä mukaisesti lyhytelokuvaa. Mitä se on? Harjoituskenttä pitkälle elokuvalle vai jotain muuta? Tutustutaan lyhytelokuviin niitä katsomalla ja kokemalla.


LA 16.2. Kohtaus - elokuvan rakenteen ja sisällön perusyksikkö 3/10

Millainen on elokuvallinen kohtaus. Mistä se alkaa ja mihin se loppuu? Mihin kohtausta tarvitaan?


LA 2.3. Muutama sana henkilöhahmoista 4/10

Miten luodaan kiinnostavia henkilöhahmoja valkokankaalle? 


LA 16.3. Dialogi 5/10

Elokuva on suurimmaksi osaksi tarinan kertomista kuvien avulla. Mutta joskus on turvauduttava myös puheeseen. Millaista sen pitäisi olla? Mitkä ovat dialogin kirjoittamisen sudenkuopat? 


La 30.3.  Elokuvan rakenne osa 1   6/10


La 6.4.    Elokuvan rakenne osa 2    7/10


Tässä kaksiosaisessa luennossa perehdymme Aritoteliseen tarinankerrontaan. On toki muitakin tapoja kertoa elokuvassa tarinaa, mutta Aristotelisen kerronnan hallitseminen ei tee tarinaasi huonommaksi vaan päinvastoin.

Tove Idstöm sanoo yhdessä haastattelussa: ”Aristoteles on niin kuin painovoima.” Eli se on olemassa, halusit sitä tai et. Ja se vaikuttaa.


La 27.4. Muutama sana käsikirjoittamisesta ja siitä mitä se on 8/10

Olen kirjoittanut enemmän ja vähemmän aktiivisesti vuodesta 1990. Omia tai yhdessä muiden kanssa kirjoittamiani tai dramatisoimiani näytelmiä on esitetty mm. Oulun kt, Lahden kt, KoKo teatteri, Åbo Svenskan, Teatteri Vanha Juko, Theatre du Centaure (Luxembourg).

Lisäksi olen toiminut käsikirjoittajana tv-sarjoissa Salatut Elämät ja Uusi Päivä.

Tällä luennolla kerron omista ja vähän muidenkin havainnoista siitä mitä ja millaista se kirjoittaminen voi olla. Ja vähän ehkä siitäkin mitä se ei ole.


La 11.5. Ideasta kankaalle 9/10

Miten dokumentti elokuva Viides vuodenaika sai alkunsa. Ja miten se toteutettiin valkokankaalle saakka. Eli tällä luennolla kerron dokumenttielokuvan tekemisestä. Sen haasteista ja mitä niistä ehkä opimme.


La 25.5. Näyttelijän ohjaaminen 10/10

Useasti elokuva tarvitsee näyttelijän tai useammankin. Itse en ole paljoa kameran edessä näytellyt, mutta jotain kokemusta on. Näytteleminen sinänsä on samankaltaista tekee sitä sitten teatterin lavalla tai kameran edessä. Ohjaajan olisi hyvä tietää muutama perusasia näyttelemisestä ennen kuin alkaa antaa ohjeita näyttelijöille.