Saavutukset

Lahden Videokuvaajien puheenjohtaja Pirkko Lauttamus luovutti Arja Savolaisen ja Aatos Suomilammin kanssa Keijolle yhdistyksen kukkatervehdyksen Tammisalissa 22.11.2018

 

Vuoden lahtelainen on ylpeä kaupungistaan


Lahti Seuran hallitus valitsi Keijo Skipparin vuoden lahtelaiseksi 2018. Tunnustuspalkinto luovutettiin 21.11.2018 Kino Iiris elokuvateatterissa pidetyssä Lahti-illassa. Juhlan tuntua lisäsi Lahden laulajien kamarikuoro, joka esitti juhlan aikana kaikille tuttuja kuoroteoksia.
Tunnustuksen perusteena oli kotiseudun historian tallentaminen jälkipolville, missä Skippari on ansioitunut jo vuosikausia.
Erityisenä ansiona voi pitää Skipparin ideoimaa, ohjaaja Tertta Saarikon kanssa tehtyä Lemmenlatu elokuvaa. Viime vuoden lopulla valmistunut pienen budjetin elokuva kertoo Lahden yli 110-votisesta historiasta. 
Elokuvassa konkretisoituu Skipparin aktiivinen ja määrätietoinen ote. Hän tietää, mihin ryhtyy ja saa tuloksia aikaiseksi, kertoo tunnustuksen antaneen Lahti Seuran puheenjohtaja Sauli Hirvonen. Osittain dramatisoitua elokuvaa on esitetty Kino iiriksessä jo yli sata kertaa ja katsojia on ollut 10 000.
On ollut minullekin yllätys, että Lemmenlatu on vetänyt näin paljon katsojia ja näin pitkään. Tosin osasin aavistaa sen, sillä paikalliset elokuvat ovat aina vetäneet salin täyteen katsojia, Skippari kertoo.

Lahden Videokuvaajat onnittelevat Keijoa pitkästä ja ansiokkaasta urasta.
 

Kari Vähävuori (oikealla) sai hopeaa Filmi- ja Videokuvaajien liiton SM-kilpailuista 14.4.2018 Mikkelissä elokuvallaan Afrikan tähdet.
Keijo Skippari pitämässä kiitospuhetta. Oikealla liikunta- ja kulttuurialan puheenjohtaja Marko Varjonen. Keskellä Ulla Koskinen-Laine

Keijo Skipparille Lahden kaupungin vuoden 2016 kulttuurialan tunnustuspalkinto

 

Lahden Videokuvaajien varapuheenjohtaja Keijo Skippari palkittiin pitkäaikaisesta työstään arvokkaalla palkinnolla Lahden kaupungintalolla 1.2.2017 pidetyssä tilaisuudessa. Palkinnon perusteina lautakunta piti menestymistä kansainvälisissä elokuvakilpailuissa sekä pitkäaikaista kotiseudun tallentamistyötä monin erin tavoin.

 

 


 

Keijo Skipparin ohjaama elokuva lahtelaisesta lotasta Elsa Vanhalasta voitti kultamitalin Romaniassa

 

Pitkän tauon jälkeen suomalainen elokuva voitti kultaisen mitalin Unica-kilpailuissa, jotka ovat korkeimmat harraste-elokuvaajien kilpailut maailmassa. Edellisestä voitosta on kulunut jo 37 vuotta. Heikki Kalima voitti vuonna 1979 Turussa kultaa.

Kilpailuun osallistui 23 maata ja avoimeen sarjaan osallistui 95 elokuvaa, joista kansainvälinen raati valitsi Keijo Skipparin ohjaaman Rintamalotta-elokuvan  voittajaksi. 

Filmi-ja Videokuvaajien liiton puheenjohtaja Pentti Kemppinen luovutti 5.9.2016 jäsenillassa Keijolle mitalin ja kunniakirjan.

Etelä-Suomen sanomat kirjoittaa sivuillaan

 


 

Aatos Suomilammi palkittiin kultaisella Unica-mitalilla


Lahtelainen  Aatos Suomilammi palkittiin lauantaina 19.9.2015 Hennalan upseerikerholla pidetyssä Filmi-ja Videokuvaajien liiton 60-v juhlassa kultaisella Unica-mitalilla. Se on korkein harraste-elokuvaajalle myönnetty palkinto. Lahden Videokuvaajien jäsenistä sen ovat aiemmin saaneet  Risto Koivistoinen, Kauko Vilkko ja Keijo Skippari.
 
Aatos Suomilammi on todella pitkän linjan videomies, joka on perustanut suomen suurimman ammativideolaitteita myyvän Suomilammi Oy:n. Lahden Videokuvaajien toimintaan hän tuli mukaan vuonna 2008 Keijo Skipparin kutsusta ja jatkoi sitten myöhemmin yhdistyksen puheenjohtajana 4  vuotta. Puheenjohtajakausien jälkeen hän on ollut yhdistyksen sihteerinä aina tähän päivään asti ja hoitaa vielä sen lisäksi jäsenasiat, sekä kaluston lainaustoiminnan.

Aatos Suomilammi on kunnostautunut myös hauskojen ohjelmien tekijänä. Jäsenilloissa on katsottu Aatoksen tekemiä ohjelmia, joista kaikille on varmasti jäänyt mieleen omaa perhettä käsittelevä dokumentti ”Häjyyt tulee Karviasta”. Ohjelma on erinomainen esimerkki siitä, miten voi tehdä tälläisen perhedokumentin erilaisella tavalla. Oman jälkiperinnön voi myös jättää videon välityksellä. Aatoksen hauskalla tavalla tekemä dokumentti “ Testamentti” herätti yleisössä ansaittua ihastusta. 
Tekniikka on aina ollut Aatoksen vahva laji. Jos tarvitaan mitä tahansa laitetta kytkeä toisiinsa, on Aatoksella siihen aina konstit olemassa. Näistä on saanut oma yhdistys myös aina nauttia.

Aatos Suomilammi sai vuonna 2016 Kino Iiriksessä pidetyissä FVL:n SM-kilpailuje dokumenttisarjassa pronssia elokuvallaan Täydellinen rikos. Elokuva edusti suomea Unica-kilpailuissa.
 

 


 

 

Lopen Leijona

 

Suomen Kaitaelokuvaajien Suomen Mestaruuskilpailuissa  Turussa v.1974.

 

Jaakko Mure voitti "LOPEN LEIJONA"  lyhytelokuvan Suomen Mestaruuden hopeamitaliin 1974.

 

24 kuvaa/sek,  magn.raidalla,  

Super-8 kaitafilmillä, 9 min 53 sek pituisena 

saavutti toisen sijan eli hopeamitalin historia-sarjassaan. 

 

Kalusto jolla filmi tehtiin. LOPEN LEIJONA lyhytelokuvan Suomen Mestaruuden hopeamitaliin 1974 liittyvästä taustasta.

 

Lisää Jaakko Muren juttuja sisäisillä sivuilla jäsenille.